Kuglasti odbojni ventili

AVK nudi nepovratne kugla ventile DN 32-600, sa kuglom obloženom NBR gumom u skladu sa standardom i poliuretanskim kuglama za abrazivna sredstva ili situacije kada su potrebne različite mase kugli da bi se sprečila buka i hidraulični udar. Mogu se ugraditi i horizontalno i vertikalno.

Šta je nepovratni kugla ventil?

Nepovratni kugla ventil funkcioniše tako što se kugla pomera gore-dole unutar ventila. Sedište ventila je mašinski obrađeno da bi se uklopilo s kuglom, a komora ima konusni oblik da bi kugla mogla da ulegne u sedište radi zaptivanja i prekida povratnog toka.

Ako kapacitet pumpe nije dovoljan, može se odabrati lakša kugla, a ako dođe do hidrauličkog udara kada pumpa prestane da radi, to se može rešiti odabirom teže kugle.

Kuglasti odbojni ventili često predstavljaju prvi izbor za upotrebu kod pumpnih stanica koje se retko obilaze, pošto zahtevaju ograničeno održavanje, i to obično ako kugla pravi buku usled nedovoljnog kapaciteta pumpe ili hidrauličkog udara. 

Nepovratni kugla ventili kompanije AVK 

Nepovratni kugla ventili kompanije AVK se sami čiste, pošto se kugla okreće tokom rada, čime se eliminiše rizik od nakupljanja nečistoća na kugli. Standardna kugla je projektovana tako da sadrži metalno jezgro obloženo NBR gumom, a tvrdoća gume je optimizovana da bi se sprečilo zaglavljivanje kugle u sedištu. Poliuretanske kugle pogodne su za abrazivna sredstva i situacije kada su potrebne različite mase kugli radi sprečavanja buke i hidrauličkog udara. Širok i gladak unutrašnji prečnik cevi omogućava širok protok s malim gubitkom pritiska i eliminiše rizik od stvaranja naslaga na dnu koje bi onemogućile dobru zaptivenost. 

Nepovratni kugla ventili kompanije AVK dostupni su u nodularnom livu s epoksidnim slojem s unutrašnje i spoljne strane i prirubnicama DN 50-600, kao i unutrašnjim BSP navojima DN 32-50. Dalje, veličina DN 32-80 takođe je dostupna u nerđajućem čeliku AISI 316 za ugradnju u agresivno okruženje.

Kratak pregled svojstava:

  • Samočisteća struktura
  • Širok i gladak unutrašnji prečnik cevi omogućava mali gubitak pritiska
  • Zaptivenost pri minimalnom povratnom pritisku
  • Polituretanske kugle dostupne su za abrazivna sredstva
  • Dostupne različite mase kugli
  • U nodularnom livu ili od nerđajućeg čelika otpornog na kiselinu
  • Dostupan do veličine DN 600

Tipični problemi i kako ih sprečiti uz pomoć pravih nepovratni kugla ventila:

  • Dejstvo hidrauličkog udara: upotrebite kuglu mase +20%
  • Vibracije i rezonancija u ventilu: upotrebitu kuglu mase -20%
  • Zaglavljivanje kugle u sedištu: upotrebite kuglu s gumom za podupirač minimalne veličine 60 ili kuglu s metalnim jezgrom

Animacije

Nepovratni ventili sa kuglom

Animacija o karakteristikama i postavljanju naših nepovratnih ventila sa kuglom serije 53
Naša web-stranica koristi kolačiće za statičke analize, kako bi unapredila našu web-stranicu i služila vam optimalno. Posetom naše web-stranice, pristajeteda naša ili treća strana koristi kolačiće kako je opisano u našoj politici kolačića i privatnosti.