Prečišćavanje

U postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda uklanjaju se masnoće i pesak, pomoću filtera za masnoću i pesak, kako bi se oprema zaštitila od oštećenja u narednim  procesima. Postoje brojne različite tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda, ali najzastupljenija je kombinacija mehaničkog i biološkog prečišćavanja. Otpadne vode se prečišćavaju postupnim koracima koji završavaju biološkim procesom ili aeracijom otpadnih voda, kako bi se započeli procesi nitrifikacije i denitrifikacije.  

Mehaničko prečišćavanje otpadnih voda služi za uklanjanje čvrste materije iz vode. Ono podrazumeva dva procesa: filtraciju (ili odvajanje) i sedimentaciju. Filtracija se vrši u različitim fazama pomoću različitih procesa. Tim procesima mogu se ukloniti grublje nečistoće poput papira ili lišća, pomoću grabulja ili rotacionog sita. U primarnom rezervoaru za sedimentaciju vrši se prečišćavanje (smanjenje organskog materijala). 

U biološkoj fazi procesa prečišćavanja otpadnih voda prečišćavaju se glavne nečistoće koje lebde u vodi i nisu očišćene mehaničkim procesom. Biološki proces prečišćavanja otpadnih voda se vrši kad se otpadne vode obrađuju u rezervoaru za aktivaciju mulja. Drugi procesi (npr. pomoću biološkog filtera, potapajućeg filtera) koriste se u izolovanim slučajevima.

Mulj nastaje kao otpadni proizvod u procesu prečišćavanja otpadnih voda. Prerada i priprema mulja zahteva posebnu opremu koja se može značajno razlikovati u zavisnosti od postrojenja. Najuobičajeniji način odlaganja mulja iz otpadnih voda jeste njegova upotreba u poljoprivredi. Zato neke zemlje koriste mulj iz otpadnih voda uz termalnu obradu. U nekim slučajevima, mulj iz otpadnih voda se isporučuje postrojenjima za proizvodnju biogasa. 

Za prečišćavanje otpadnih voda, kompanija AVK nudi zasune, leptir ventile, nepovratne ventile, nožaste zasune, vazdušne ventile, ulične kape, spojnice, adaptere, reparaturne spojnice, ogrlice i prateću opremu.

Preuzimanje brošura

Obrada otpadnih voda

Steknite potpuni uvid u naše ventile i pomoćnu opremu za obradu otpadnih voda, uključujući i sve podatke o njihovim svojstvima i prednostima