Uvod u naš asortiman odbojnih ventila s nepovratnim zatvaračem

Odbojni ventili s nepovratnim zatvaračem i elastičnim sedištem i odbojni ventili s nepovratnim zatvaračem i kosim metalnim sedištem 30-10-2019

Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo asortiman odbojnih ventila s nepovratnim zatvaračem proizvođača AC.MO, italijanske podružnice firme AVK.
Odbojni ventili s nepovratnim zatvaračem namenjeni su pijaćoj vodi i ostalim neutralnim tečnostima i obično se ugrađuju na pumpe radi sprečavanja povratnog toka u sistemu. Nepovratnom zatvaraču potreban je veoma mali pritisak da bi se otvorio.

Odbojni ventili s nepovratnim zatvaračem, serija 874/00-001

S elastičnim sedištem, PN10/16, DN150-1600

Elastično sedište obezbeđuje hermetičko zatvaranje. Podesiva poluga i teg pomažu ventilu u sprečavanju hidrauličkog udara prilikom zatvaranja, a imaju funkciju i pokazatelja položaja.

Odbojni ventili s nepovratnim zatvaračem i kosim sedištem, serija 875/00-001

S metalnim sedištem, PN10/16, DN200-1000

Koso sedište ublažava skok pritiska tako što zatvara ventil pre nastanka povratnog toka.

Da bi se dodatno umanjio rizik od nastanka hidrauličkog udara obe vrste odbojnih ventila montiraju se uz pomoć hidrauličkog prigušivača.

Posetite linkove ispod da biste dobili više informacija o proizvodima/specifikacijama proizvoda i pročitajte ovaj tekst o uvodu u odbojne ventile i hidraulički udar, kao i kratak opis funkcija odbojnih ventila i smernica o načinu odabira pravog odbojnog ventila.

Pregled

Uvod u nepovratne ventile

Nepovratni ventili se obično ugrađuju na cevima radi sprečavanja povratnog toka. Nepovratni ventil je u suštini jednosmerni ventil koji omogućava slobodan protok u jednom smeru, ali ako se tok vrati, ventil će se zatvoriti da bi zaštitio cevi, ostale ventile, pumpe, itd. Ako se tok vrati, a nema ugrađenog odbojnog ventila, može doći do hidrauličkog udara. Hidraulički udar se često javlja silovito i s lakoćom oštećuje cevovod i njegove komponente.