Ulaganjem u AVK ventile obezbeđuje se bezbedna voda za piće

Našim kupcima je mogućnost potvrde kvaliteta i bezbednosti od ključnog značaja. Zbog toga postoje potvrde trećih strana, kojim se ustanovljuje niz zahteva koje delovi ventila i celokupni ventili treba da ispune.

Ove potvrde naročito su važne kod primene za vodu za piće, gde je ključno da komponente ne sadrže rizik od kontaminacije i da ne utiču na miris i ukus vode. Neke od ovih potvrda konkretno se tiču materijala poput gume, epoksi sloja, plastike ili mesinga koji se koriste kod ventila, a neke se tiču celih ventila i njihove funkcije. Iznenađujuće je da postoji veoma malo standarda koji važe za celu Evropu. Naprotiv, standardi se određuju na nacionalnom nivou, a u nekim slučajevima i na nivou lokalnih vodovoda u datim državama.

Uspostavljanje standarda po pitanju gume 

Što se tiče gume, na primer, Nemačka ima sopstvene standarde za gumene smeše koje se koriste kod pijaće vode, a to isto važi i za druge evropske zemlje, kao i Sjedinjene Američke Države, Kinu i Australiju, između ostalih. Sveukupno, širom sveta postoji barem 20 različitih standarda za gumene smeše.

AVK kompanija je trenutno jedini proizvođač ventila sa sopstvenom proizvodnjom gumene smeše. Razvili smo paletu gumenih smeša za pijaću vodu koju smatramo univerzalnom, jer je usklađena sa najširim mogućim spektrom standarda. Međutim, neke države, kao što su Japan i Južna Koreja, imaju specifične zahteve za posebnim smešama.

Anders  G. Kristensen, direktor prodaje i sektora za razvoj i istraživanja u AVK GUMMI A/S kaže: „Krajnji korisnici AVK ventila računaju na nas da im pomognemo u snalaženju kroz ovu zbrku od standarda, što nije lak zadatak. Sami regulatorni zahtevi podložni su promenama, a broj traženih potvrda raste iz godine u godinu, dok su brojne postojeće potvrde podložne konstantnim proverama”.

AVK igra aktivnu ulogu, ne samo u praćenju regulatornih zahteva, već i u njihovom uspostavljanju. „Trenutno, sarađujemo sa nemačkim nadležnim organima kako bismo doprineli definisanju i osiguravanju prelaska na novi sistem izdavanja potvrda koji će biti još bolji od prethodnog”, rekao je Anders G. Kristensen.

Fokus na mesingu i epoksi smoli

Neosporan je značaj materijala kao što su mesing i epoksi smola jer, ukoliko oni nisu odgovarajuće izabrani ili primenjeni, takođe mogu da kontaminiraju vodu za piće. Na primer, novi EU standardi za mesing rezultirali su listom odobrenih mesinganih materijala, s ciljem da se postave granice za emisiju kadmijuma i olova, koji mogu da završe u pijaćoj vodi. Usled toga, AVK kompanija počela je da koristi nove mesingane materijale za sve komponente koje dolaze u kontakt sa pijaćom vodom. Pritom, AVK za svoje ventile isključivo bira proizvođače epoksi smole koji imaju glavna odobrenja za pijaću vodu, a proces premazivanja ovim slojem u našim fabrikama strogo se pridržava preporuka o korišćenju proizvođača epoksi smole. Pritom, naš proces premazivanja odobren je od strane GSK-a.

Dokaz o kvalitetu i bezbednosti

Niels Jørgen Hedegaard, menadžer kvaliteta u kompaniji AVK International A/S u Danskoj dodaje: „Nadležni organi, poput Tehničkog i naučnog udruženja Nemačke za gas i vodu (DVGW), britanskog Savetodavnog organa za propise u vezi sa vodom (WRAS), francuskog NF standarda, i holandske KIWA organizacije za testiranje, inspekciju i sertifikovanje, predlažu standarde i odobrenja za gotove ventile, a njih priznaju i prihvataju i druge države koje trenutno ne poseduju svoje standarde u ovoj oblasti. Ostvarivanjem i praćenjem najšire prihvaćenih standarda, garantujemo klijentima da će AVK filteri uvek ispunjavati najviše standarde kvaliteta i bezbednosti“.

Ključno ulaganje

Da bi mogla da prati nove i održava postojeće standarde, AVK kompanija mora da uloži veliku količinu vremena i novca. „Za svaku potvrdu, neophodna je ogromna količina dokumentacije i papirologije, često su potrebne nedelje i meseci da bi se dovršio celokupan proces dobijanja potvrde”, kaže Niels Jørgen Hedegaard. Na svakih tri do pet godina, potrebno je obnoviti dozvole, a ceo taj proces podrazumeva inspekciju fabrike, testiranje proizvoda i pregled dokumentacije.

Zbog svega toga, troškovi su značajni. „To je, nesumnjivo, veliki trošak”, kaže Niels Jørgen Hedegaard, „ali posmatramo ga kao dugoročno ulaganje. Proverom kvaliteta i bezbednosti naših ventila prema zadatim standardima, obezbeđujemo to da klijent uvek može da se osloni na AVK ventile, za razliku od drugih ventila dostupnih na tržištu koji ne prate stroge regulatorne zahteve”.
Zaštita vode za piće

Voda za piće postaje redak resurs. Zbog toga, od ključnog je značaja da se što više potrudimo da je ne kontaminiramo dok je distribuiramo do korisnika. AVK, kao globalni igrač u svetu ventila, krajnje je posvećen očuvanju ispravnosti pijaće vode proizvodnjom najkvalitetnijih ventila za vodu.

Zbog toga, ulaganjem u AVK ventile osigurava se bezbednost pijaće vode. 

Naša web-stranica koristi kolačiće za statičke analize, kako bi unapredila našu web-stranicu i služila vam optimalno. Posetom naše web-stranice, pristajeteda naša ili treća strana koristi kolačiće kako je opisano u našoj politici kolačića i privatnosti.