Kako odabrati spojnicu

Mnoge vrste spojnica i adaptera se preklapaju kad je reč o njihovoj primeni i postavci. Da bismo vam pomogli da bolje razumete različite opcije, spojnice i adaptere možemo podeliti u dve osnovne kategorije: namenske i univerzalne, a one se dalje mogu deliti na zatezne i nezatezne, čime dobijamo četiri glavne kategorije.

Namenske spojnice bez zatezne čvrstoće 

Ove spojnice su najjednostavnijeg dizajna i mogu se koristiti samo na specifičnim materijalima cevi sa specifičnim spoljnim prečnikom cevi. Drugim rečima, kod ovih spojnica nema tolerancije po pitanju spoljnog prečnika cevi.  S obzirom na jednostavan dizajn, ove spojnice se najčešće koriste u situacijama u kojima korisniku nije potrebna zatezna spojnica, uglavnom na novim instalacijama kad je cevovod povezan sa drugim cevima ili na drugi način stabilizovan, npr. ispunjavanjem okolnog prostora betonom. Ograničena primena i jednostavan dizajn će u većini slučajeva rezultovati niskom cenom.

Proizvodi kompanije AVK su kombinovane prirubnice serije 05/62 za PVC cevi, 05/66 za cevi od kovanog gvožđa i 05/21 za čelične cevi/cevi od kovanog gvožđa/ PVC cevi kao i fabrikovane spojnice serije 258 i fabrikovani prirubnički adapteri serije 260.

Namenske spojnice sa zateznim prstenovima

Namenske spojnice ove kategorije su prilično slične nezateznim spojnicama. Međutim, zatezne spojnice su dizajnirane tako da mogu da izdrže pomeranje cevi koje izaziva interni pritisak i mehaničko pomeranje koje nastaje usled postavke. Ova vrsta spojnice je obično opremljena segmentima pritezača koji se postavljaju u kombinaciji sa zaptivkom. Segmenti pritezača se stežu oko cevi zajedno sa zaptivkom, čime obezbeđuju potpunu otpornost na pomeranje cevi. Uglavnom se za namenske zatezne spojnice odlučuju korisnici koji postavljaju nove cevi u otvoren rov bez popunjavanja okolnog prostora i žele da ispitaju celokupan cevovod pod pritiskom pre nego što ga prekriju zemljom. 

AVK proizvodi u ovoj kategorii su kombi-flanše serije 05/60 za PE/PVC i 05/26 za duktilne cevi, Supa PlusTM  serije 621 ravne spojniceserija 623 flanšni adapteri I serija 624 završne kape, kao I Repico Grip spojnice serije 745/01 i serija 745/03.

Univerzalne spojnice bez zateznih prstenova 

Univerzalna spojnica nudi fleksibilnost u pogledu izbora materijala cevi, a samim tim i u pogledu spoljnog prečnika cevi. Uglavnom spoljna tolerancija cevi može varirati od 20 do 40 mm u zavisnosti od veličine spojnice. Na većini tržišta za ovu vrstu spojnice korisnici se odlučuju u situacijama kad treba popraviti ili zameniti cevi u malim prostorima. Budući da se stare cevi postavljene pod zemljom u većini slučajeva popravljaju novim cevnim materijalom, spojnice moraju odgovarati različitom spoljnom prečniku cevi u okviru svakog DN opsega. Zemlja obezbeđuje nepomičnost starih cevi, pa zato retko postoji potreba za zateznom čvrstoćom.

AVK proizvodi u ovoj kategoriji su ravne spojnice Supa® serije 601, stepenaste spojnice serije 602 i Prirubnički adapteri serije 603, Supa One™ jednovijačne ravne spojnice serije 651 i prirubnički adapteri serije 653,  Repico® klizne spojnice serije 745/20serije 745/28 i Super Hidro fabrikovane spojnice serije 8004/01 i prirubnički serije 8006/00-001.

Univerzalne spojnice sa zateznim prstenovima 

Ove spojnice su apsolutno vrhunski proizvodi u oblasti spojnica. One nude i fleksibilnost potrebnu kad je reč o spoljnom prečniku cevi i mogu da izdrže pomeranje cevi koje izaziva unutrašnji pritisak i mehaničko pomeranje koje nastaje usled postavke. Zbog ta dva svojstva ovaj proizvod je savršen kao proizvod za popravku za velike projekte renoviranja, budući da ova spojnica prijanja za većinu cevnih materijala i sprečava pomeranje cevi tokom ispitivanja pod pritiskom. Brojni korisnici prelaze sa univerzalnih nezateznih na univerzalne zatezne spojnice, čak i na manjim projektima renoviranja, kako bi izbegli prekomerne zalihe obe vrste proizvoda.

Proizvodi kompanije AVK ove kategorije su Supa MaxiTM spojnice sa ravnim spojnicama serije 631, stepenastim spojnicama serije 632, prirubničkim adapterima serije 633, poklopcima serije 634 i prelaznim spojnicama serije 635.

AVK Universal coupling with tensile resistance REPICO

UVID U PROIZVODE

Supa Maxi™

Pročitajte sve o dizajnu Supa Maxi™ i njegovim prednostima.