Podzemno skladište vode instalirano u prvoj sekciji u sklopu velikog projekta za upravljanje pritiskom

Snabdevanje podzemnih skladišta vode energijom u podzemnom sistemu vodosnabdevanja nije lak zadatak, što je bio slučaj i sa kompanijom Strømmen Vandværk u Randersu u Danskoj.

Nakon brojnih planova i analiza, prvo takvo skladište vode postavila je kompanija Strømmen Vandværk, odabravši najbolje rešenje za snabdevanje energijom.

Sticanje korisnih uvida

Pre toga, preduzet je veliki zadatak deljenja celokupne mreže snabdevanja u zasebne zone pritiska. Mreža je podeljena u četiri zone, od kojih svaka treba da ima usisnu komoru. Na svakoj od ovih komora biće postavljen pametni regulacioni ventil duž ultrazvučnog vodomera, koji će meriti zapreminu vode koja uđe u zonu pritiska. Ovo je veoma značajan podatak, jer tako mreža dobija potpune informacije o količini vode koja je puštena u određenu zonu i o količini potrošene vode od strane korisnika mreže, u zavisnosti od doba dana.  Na ovaj način, kompanija Strømmen Vandværk moći će da uspostavi parametre po kojima podešava pritisak po zonama, na osnovu prikupljenih podataka. Drugim rečima, pritisak će biti usklađen sa potražnjom i smanjen na minimalni nivo koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje mreže.

Kliknite ovde za više informacija na engleskom jeziku.

Pregled

Regulacioni ventili

Voda je ugroženi resurs kojem je potrebna naša zaštita. Moramo da obezbedimo vodu za sledeće generacije i sve veću populaciju.