Halsnaes vodovod dobija potpuni pregled pritiska pomoću NB-IoT senzora

Već neko vreme, Halsnaes Forsyning u Danskoj je imao poteškoće da prati pritisak u distributivnoj mreži. Poteškoće nastaju kada je potrebno obratiti pažnju na upite kupaca. Ovo dovodi do dugotrajnih pretraga koje su često uzaludne jer je teško identifikovati izvor problema.

Tri specifična zahteva za rešavanje

Stoga je Halsnaes Forsyning tražio rešenje koje bi im moglo pomoći da prate pritisak vode u bunarima koji se nalaze u 21 oblasti. Štaviše, bilo im je potrebno rešenje koje ispunjava određeni skup zahteva.

„Bilo nam je važno da rešenje koje smo pronašli može da bude u skladu sa našim specifičnim zahtevima“, kaže Mikel Nilsen, izvršni direktor kompanije Halsnaes Forsyning. On još navodi:

„Pre svega, bili su nam potrebni senzori koji bi mogli da budu locirani na velikom geografskom području bez priključenja na električnu mrežu. Drugo, senzori su morali da budu dovoljno snažni da probiju liveno gvožđe i kompozitne poklopce, tako da možemo biti sigurni da ćemo od njih primiti podatke. I treće, želeli smo potpunu integraciju podataka sa senzora u naš postojeći IT sistem.“

AVK isporučuje bežične NB-IoT senzore sa integrisanim API

U početku, AVK je isporučio NB-IoT senzore za pet sekcija bunara. Četiri su ugrađena u bunare sa poklopcima od livenog gvožđa i jedan sa kompozitnim poklopcem. Svih pet senzora je radilo besprekorno i slalo važne podatke o pritisku kompaniji.

Zbog toga je Halsnaes Forsyning kompanija ugradila još 16 senzora u preostale važne sekcije bunara. Sada menadžer rada ima brzi pregled pritiska vode u mreži pri ruci. Na osnovu informacija sa senzora može direktno da proveri u IT sistemu i utvrdi da li je pritisak ispravan prema unapred podešenim parametrima ili ne. Na taj način on takođe može da isključi da li je problem uzrokovan nečim u distributivnoj mreži – štedeći vreme i nepotrebnu vožnju.

Halsnaes Forsyning

Broj domaćinstava: oko 21.000
Zaposleni u komunalnom preduzeću: 77
Godišnja proizvodnja vode za piće: oko 620.000 m3
Udaljenost: oko 200 km

Šta je AVK Smart Water?

Rešenje se sastoji od digitalnih senzora i softverske platforme. IoT senzori koji rade na baterije prikupljaju i dekodiraju podatke iz distributivne mreže, a softverska platforma vizualizuje složene podatke i pretvara ih u vredne uvide.

OPŠIRNIJE

PROIZVODI

AVK Smart Water IoT senzori

Sa NB-IoT, AVK obezbeđuje najbolju moguću povezanost i pouzdanu razmenu podataka između uređaja.

Animacija

AVK Smart Water digitalni monitoring

Bežični IoT senzori kojima upravlja baterija prikupljaju podatke direktno sa mreže i pretvaraju složene podatke u dragocene informacije.