AVK International A/S - Balkan
Pretraživač Proizvoda

Prečišćavanje

U postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda uklanjaju se masnoće i pesak, pomoću filtera za masnoću i pesak, kako bi se oprema zaštitila od oštećenja u narednim  procesima. Postoje brojne različite tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda, ali najzastupljenija je kombinacija mehaničkog i biološkog prečišćavanja. Otpadne vode se prečišćavaju postupnim koracima koji završavaju biološkim procesom ili aeracijom otpadnih voda, kako bi se započeli procesi nitrifikacije i denitrifikacije. 

Mehaničko prečišćavanje otpadnih voda služi za uklanjanje čvrste materije iz vode. Ono podrazumeva dva procesa: filtraciju (ili odvajanje) i sedimentaciju. Filtracija se vrši u različitim fazama pomoću različitih procesa. Tim procesima mogu se ukloniti grublje nečistoće poput papira ili lišća, pomoću grabulja ili rotacionog sita. U primarnom rezervoaru za sedimentaciju vrši se prečišćavanje (smanjenje organskog materijala). 

U biološkoj fazi procesa prečišćavanja otpadnih voda prečišćavaju se glavne nečistoće koje lebde u vodi i nisu očišćene mehaničkim procesom. Biološki proces prečišćavanja otpadnih voda se vrši kad se otpadne vode obrađuju u rezervoaru za aktivaciju mulja. Drugi procesi (npr. pomoću biološkog filtera, potapajućeg filtera) koriste se u izolovanim slučajevima.

Mulj nastaje kao otpadni proizvod u procesu prečišćavanja otpadnih voda. Prerada i priprema mulja zahteva posebnu opremu koja se može značajno razlikovati u zavisnosti od postrojenja. Najuobičajeniji način odlaganja mulja iz otpadnih voda jeste njegova upotreba u poljoprivredi. Zato neke zemlje koriste mulj iz otpadnih voda uz termalnu obradu. U nekim slučajevima, mulj iz otpadnih voda se isporučuje postrojenjima za proizvodnju biogasa. 

Za prečišćavanje otpadnih voda, kompanija AVK nudi protočne ventile, leptir ventile, nepovratne ventile, zasune i nožaste zasune, vazdušne ventile, ulične kape, spojnice, adaptere, reparaturne spojnice, ogrlice i prateću opremu.