AVK International A/S - Balkan

Česta pitanja

Treba mi novi ručni točak kao rezervni deo za zasun serije 06/37. Mogu li koristiti standardni 08-xxx-0x200 ručni točak?

Da. Četvrtasta površina vretena ventila 06/37 ima iste dimenzije kao i drugi standardni DIN ventili sa prirubnicom.

Koliko je okreta potrebno da se otvori/zatvori hidrant serije 09/80 i koliki je obrtni momenat potreban?

I za veličine DN 80 i za DN 100, potrebno je 20 okreta da se otvori hidrant, a obrtni momenat za zatvaranje hidranta je maksimalno 125 Nm.

Je li tačno da su za proizvode Combi Cross serije 18 potrebni inbus vijci kad su manji od veličine DN 150? Šta je sa drugim dimenzijama?

Da, tačno je da su za proizvode Combi Cross serije 18 potrebni inbus vijci. - Za veličine DN 100 i DN 150 potrebni su inbus vijci dimenzija M20X70. - Za veličinu DN 200 potrebni su šestougaoni vijci veličine M24X80. - Za veličinu DN 250 potrebni su šestougaoni vijci veličine M30X80. - Za veličinu DN 300 potrebni su šestougaoni vijci veličine M30X90. - Za veličinu DN 400 potrebni su šestougaoni vijci veličine M24X90.

Da li kompanija AVK ima sertifikat koji dokazuje da su ventili u skladu sa standardom EN 1074-2?

Ventili kompanije AVK imaju nekoliko različitih lokalnih i svetskih odobrenja, a jedno od njih je i nemačko DVGW odobrenje. U sertifikatu DVGW naći ćete uputnice na standard EN 1074-2 čime se potvrđuje usklađenost sa tim standardom.

Koji su kodovi boja za epoksidne premaze na ventilima kompanije AVK?

Kod plavog epoksidnog premaza na ventilima kompanije AVK kod je RAL 5017. Za ventile za gas reč je o žutoj boji RAL 1023 i za protivpožarne ventile crvena RAL 3000.

Šta znači dvostruki efekat kod vazdušnih ventila kompanije AVK?

Dvostruki efekat znači da vazdušni ventil kompanije AVK ima 2 otvora - veliki za ulaz/izlaz vazduha tokom punjenja i pražnjenja i mali za izlazak vazduha pod pritiskom tokom rada.

Može li ventil imati različite specifikacije za montažu od specifikacija pritiska ventila?

Da, specifikacija pritiska ventila se označava na telu ventila i to je zapravo nominalni pritisak ventila. Nezavisno od nominalnog pritiska prirubnica se može naviti prema specifikacijama korisnika. Dakle, u teoriji ventil može imati specifikacije pritiska PN 10, ali se naviti sa prirubnicom PN 16, iako je to malo verovatno.

Mogu li se ventili kompanije AVK sa EPDM gumom koristiti za otpadne vode?

Kompanija AVK uvek preporučuje upotrebu NBR-a za otpadne vode, ali se i EPDM može koristiti za otpadne vode ukoliko u njima nema mnogo ulja i masnoća.

Ima li u ponudi kompanije AVK leptir ventila koje je odobrila kompanija FM?

Da. Nudimo leptir ventil serije 75 koji ima konfiguraciju koji je FM odobren. Za dodatne informacije upotrebite naš pretraživač proizvoda.

Jesu li zasuni kompanije AVK testirani za rad u otvorenim i zatvorenim ciklusima?

Radni vek ventila se uvek testira prema zahtevima standarda EN 1074-2, u kome se kaže da ventili moraju raditi pod punim diferencijalnim pritiskom i da se moraju zatvoriti maksimalnim radnim obrtnim momentom. Za ventile koji se okreću ručno (kao što su ventili sa ugradbenom garniturom i ručnim točkovima), zahtev je 250 radnih ciklusa. Za ventile koji se pokreću pomoću električnog aktuatora, zahtev je 2500 radnih ciklusa. Budući da je dizajn ventila kompanije AVK sličan kod ventila sa ručnim točkom kao i kod onih sa ISO prirubnicama za električan rad, zahtev je uvek 2500 radnih ciklusa. Ventili se testiraju u kompaniji AVK tokom procesa pravljenja, kao i u nezavisnom institutu kao što je DVGW. Tako ćete naći upućivanje na standard EN 1074-2 na odobrenjima kao što su DVGW, KIWA, NF i drugima, što je isto kao da kažemo da se naši ventili testiraju za rad tokom 2500 radnih ciklusa.

Da li prenosni mehanizam leptir ventila koje je odobrila kompanija FM ima integrisane granične prekidače?

Da. Prenosni mehanizam je dostupan i sa integrisanim graničnim prekidačima.

Da li odobrenje GSK-a zahteva da ventili budu zaštićeni potapanjem u fluidizovani sloj praha ili premazom zasnovanim na sinterovanju?

U procesu potapanja/sinterovanja vruća komponenta se potapa u kupku od fluidizovanog praha. Time nastaje lakirani premaz koji mora ispunjavati određene specifikacije u pogledu debljine i kvaliteta sloja. Zahtevi GSK-a (Gemeinschaft schwerer Korrosionsschutz / Udruženja za kontrolu zaštite od velike korozije) uspostavlja ove standarde. Standardi se određuju kako bi se regulisala završna obrada i kvalitet proizvoda, bez obzira na metodu (bilo da se ručno prska pištoljem za nanošenje boje ili potapa).

Koji ključ mi je potreban za otvaranje i zatvaranje hidranta serije 84 kompanije AVK?

Za hidrant standardne serije 84, treba da koristite ključ DIN 3223 tipa B, sa AVK brojem artikla 8400080. Imamo dva radna ključa za seriju 84: - DIN 3223 tipa A sa AVK br. 840139052 može se koristiti za sve serije 84 (osim za hidrante sa „poklopcem koji se spušta“ i za varijante sa nataknicom lokalnog tipa) - DIN 3223 tipa B sa AVK br. 8400080 može se koristiti za sve serije 84 (uključujući hidrante sa „poklopcem koji se spušta“, osim za varijante sa nataknicom lokalnog tipa)

Koja je klasa zaptivenosti i preporučena brzina protoka za ventile: 01/07, 01/80, 02/60, 02/67, 02/75, 06/30, 38/80, 55/30, 06/34, 06/75, 12/51, 32/40, 32/70, 33/00, 36/80 i 55/35?

Standard EN 1074 određuje preporučen protok kroz ventil pri različitim pritiscima. Videćete da je za ventile pritiska PN 10 maksimalni preporučeni protok 3 m/s, a za ventile pritiska PN 16 4 m/s, što može naći u standardu EN 1074-1, u članu 4.8, tabeli 2. Kao i kod procedura testiranja, klasa zaptivenosti za ventile mekog sedišta je „A“ prema standardima EN 1074-1 i EN 1074-2, članu 5.2.2.1 koji upućuje na standard EN 12266-1, član A.4.3, tabelu A5: ne dozvoljavaju se vidljiva curenja.

Šta znači LGA?

LGA je skraćenica koja označava Landesgewerbanstalt u Bajernu. Ona definiše stopu curenja pri protivpritisku od 0,2 bara za nepovratne ventile, na sledeći način: Nepovratni ventili prečnika do ili jednako DN 100, stopa curenja od jednog litra za 10 minuta. Nepovratni ventili prečnika iznad DN 125, stopa curenja od 3 litra za 10 minuta.

Je li istina da nožaste zasune kompanije AVK ne treba održavati?

Ne, nožasti zasuni kompanije AVK se moraju podmazivati kod ulaznog kola ili vretena. U uputstvu za održavanje nožastih zasuna kompanije AVK možete naći preporuke za vrste maziva.

Da li upotreba istog materijala za vijak, podlošku i maticu može izazvati probleme? Na proizvodima kompanije AVK koriste se A2 i A4. Zbog čega?

Proizvodi A2 i A4 se koriste zajedno da bi se sprečilo ljuštenje nerđajućeg čelika. Ukoliko zavijete A2 na A2 ili A4 na A4, doći će do ljuštenja. Nadalje, da bi se izbegao rizik od ljuštenja kompanija AVK takođe nanosi premaz protiv trenja na vijak i maticu.

Koji je maksimalni radni pritisak prilikom upotrebe poluge na leptir ventilu serije 75?

Za leptir ventile DN 50-200, maksimalni radni pritisak (WPmax) je 16 bara. Za DN 250-300 WPmax je 2,5 bara

Kako da poručim leptir ventile serije 756?

Posetite deo sajta posvećen Dokumentaciji, pod opcijom Preuzimanje, i preuzmite pdf dokument uz pomoć instrukcija koje se nalaze u dnu strane.

Imate li drugih rešenja za bušenje i urezivanje pod pritiskom osim serije 730/3?

Postoji nekoliko opcija za bušenje i urezivanje pod pritiskom. Najčešća opcija je postavljanje loptastog ventila direktno na ogrlicu kroz koju se potom buši. Druga opcija je amboršelna iz naše serije 730 sa sečivom. Najzad, možemo da vam ponudimo i radne priključne ventile serije 03/40 ili bilo koji drugi ventil kompanije AVK sa spoljnim navojima sa jedne strane.

Da li kompanija AVK ispituje sve ventile koje proizvede pod pritiskom ili samo ventile uzorke?

Svi ventili se ispituju vodom pre napuštanja fabrike. Kod ispitivanja ventila za gas test dodatno podrazumeva i ispitivanje ventila pomoću vazduha. Test podrazumeva ispitivanje u otvorenoj poziciji sa pritiskom od 1,5 x nominalni pritisak i u zatvorenoj poziciji sa pritiskom od 1,1 x nominalni pritisak. Pored testa pod visokim pritiskom koji standard zahteva, kompanija AVK ispituje zatvoreni ventil i pod niskim pritiskom.

Je li guma na proizvodu Supa Maxi™ drugačija od gume na ventilima? Jeste li ispitali učinak gume nakon postavke?

Sve spojnice Supa Maxi™ imaju novu i univerzalno odobrenu gumenu smesu EPDM EUW 75. Ova guma je malo čvršća od gume koja je na našim zasunima, EPDM EUW 70. Spojnice Supa Maxi™ imaju akreditaciju kompanije KIWA i podvrgnute su internom ispitivanju u našem odseku AVK TECH kako bi se obezbedio pravi učinak gume. Uz to, u našoj fabrici gume AVK Gummi ispitali su sve gumene smese kad je reč o svojstvima prilikom kompresije. To je standardan test u kom se uzorak gume komprimuje za 25% i stavlja u grejnu komoru tokom određenog perioda kako bi se ubrzao njen vek trajanja. Nakon uklanjanja pritiska sa gume, meri se trajna deformacija od kompresije i rezultat ukazuje na to kako će se guma ponašati tokom vremena.

Da li svi podzemni hidranti serije 35 kompanije AVK imaju sertifikat GSK-a?

Da. Ukoliko je hidrant i spolja i unutra premazan epoksidnom smolom, onda ima sertifikat GSK-a.

Da li leptir ventili serije 75 koji imaju sertifikat kompanije FM dolaze sa ručnom polugom?

Ne. Standard FM ne dozvoljava leptir ventile sa ručnom polugom, jer postoji rizik od hidrauličnog udara.

Je li moguće postaviti nadzorni prekidač na indikator otvorenosti serije 34 kompanije AVK?

Da. Indikator otvorenosti na glavi sa strane ima navoj sa utičnicom, koji služi za postavku nadzornog prekidača.

Zašto postoji ograničenje temperature od 70°C na standardnim zasunima kompanije AVK, kad EPDM može izdržati mnogo više temperature?

Pre nego što se klin ventila vulkanizuje u fabrici gume Grupe AVK, potapanjem se na površinu nanose dva sloja. Prvi sloj štiti od korozije, a drugi sloj je vezivni sloj. Ako je reč o vezivu odobrenom za pijaću vodu, on će se zamastiti pri temperaturi većoj od 70°C. Zato postoji rizik od nedovoljnog prianjanja.

Je li moguće zameniti gornji deo sistema zaptivanja na nožastom zasunu kompanije AVK bez rasklapanja ventila iz cevovoda?

Moguće je. Pogledajte naša uputstva za instalaciju i održavanje.

Kakva je razlika između obrtnog momenta zatvaranja i radnog obrtnog momenta?

Nekoliko različitih izraza se koristi za opisivanje obrtnih momenata za rad sa ventilom. Uopšteno, obrtni momenat za zatvaranje ventila zove se slobodan obrtni momenat ili radni obrtni momenat. On odražava trenje koje se nalazi na zaptivci vretena i trenje koje nastaje usled sile protoka vode koja pritiska klin. To zapravo znači da se slobodan obrtni momenat menja sa protokom kroz ventil. Što je protok jači, to je slobodan obrtni momenat veći. Obrtni momenat zatvaranja je onaj obrtni momenat potreban da se guma na klinu u sedištu komprimuje i da spuštajući plašt ventila dobro prijanja pri definisanom diferencijalnom pritisku. Obrtni momenat zatvaranja zavisi od pritiska i obično ga određuje specifikacija pritiska ventila. Obrtni momenat zatvaranja je jedini obrtni momenat koji definiše standard ventila. Prilikom postavke električnog aktuatora, obrtni momenat zatvaranja definiše veličinu aktuatora.

Mogu li se zasuni kompanije AVK koristiti za regulaciju?

Često dobijamo pitanja u vezi sa zasunima kompanije AVK i njihovom mogućom upotrebom u svrhu regulacije. Postoji nekoliko različitih definicija regulacije vode koje se koriste u našem poslu. Više o tome pročitajte ovde

Koja je jačina ventila u slučaju hidrauličnog udara? Tokom kraćeg vremenskog perioda cevovodi mogu podneti udarno opterećenje i do 1,4 x PN. Jesu li i ventili dizajnirani prema ovom načelu i da li se to pominje u nekom standardu?

Hidraulični udar može biti mnogo jači od 1,4 x PN, ali uprkos tome nijedno ispitivanje hidrauličnog udara nije opisano u standardima za protočne ventile. Da bi se dobila akreditacija ustanove VdS za proizvode protivpožarne zaštite potrebno je sprovesti test vibracija kako bi se obezbedilo da ventili ispunjavaju zahteve jačine i udarnog opterećenja kad se koriste u svrhu protivpožarne zaštite. To je najpribližnije priznatom testu za hidraulični udar. Naši protočni ventili serije 06 imaju akreditaciju ustanove VdS i imaju isti osnovni dizajn kao i ostali protočni ventili iz našeg asortimana.

Kad treba da koristim protočne ventile, a kad nožaste zasune?

Protočni ventili se mogu koristiti za vodu, otpadne vode i druge neagresivne tečnosti koje imaju sadržaj suve materije i do 10%. Nožasti zasuni se koriste za otpadne vode, koje imaju sadržaj suve materije iznad 10%.

Žao nam je, nismo pronašli bilo šta što odgovara Vađem zahtevu